ApolloPhonic ontleent zijn naam aan twee elementen. Apollo was de Griekse god van onder meer wetenschap, muziek, kunst en harmonie. Het woord Phonic verwijst naar akoestische klank. Zowel het maken en uitvoeren van muziek als het vastleggen ervan is een kunstvorm. Toch wordt het opnemen van geluid vaak onderschat. Naast technische kennis zijn ook verbeeldingskracht en muzikaal voorstellingsvermogen essentieel. Daarom staat ApolloPhonic voor: de kunst van het vastleggen van muzikale klank.

Filosofie

De klank van een opname wordt in hoge mate bepaald door de combinatie van microfoontype, opnameruimte, de opstelling van de microfoons en de kwaliteit van de opnameapparatuur. ApolloPhonic streeft ernaar geluidsopnamen te maken die zowel de ruimtelijke weergave als de akoestische klank van de instrumenten zo natuurgetrouw mogelijk vastleggen.

Met ruimtelijke weergave bedoelen we de herkenbare plaatsing van de musici in de ruimte, zodat de luisteraar het gevoel heeft er zelf bij te zijn. Het is mijn doel om de muziek vast te leggen zoals deze door de uitvoerende musici bedoeld is – in interpretatie en emotie. Daarom hecht ik veel waarde aan een persoonlijke benadering tijdens en na de opnamesessie.

Na de opname volgen het mixen (bij meersporenopnames), het editen en de mastering. Tijdens de mastering wordt de opname beoordeeld op geluidskwaliteit en worden waar nodig correcties uitgevoerd. Het resultaat is een stereomaster die geschikt is voor CD-, Vinyl-productie of streamingdiensten.

Bij al deze processen – opname, bewerking en mastering – zijn de musici van harte welkom in mijn audio- en masteringstudio. Samen werken we aan een opname waarin aanwezigheidsgevoel en muzikale emotie centraal staan. Ik ben pas tevreden als die elementen hoorbaar en voelbaar zijn in het eindresultaat.

Richard de Gruyl (1972) is een ervaren audio engineer en projectmanager met een brede technische achtergrond in elektronica, telecommunicatie en audiotechniek. Hij studeerde in 1997 af aan de Haagse Hogeschool (HTS Elektronica/Telecommunicatie), waar hij zijn afstudeeronderzoek uitvoerde bij Philips Semiconductors. In samenwerking met het Philips Nat.Lab onderzocht hij de invloed van jitter op A/D- en D/A-converters.

Na zijn afstuderen werkte Richard bij Philips Optical Storage aan de ontwikkeling van DVD- en Blu-Ray-technologie. Hier was hij betrokken bij diverse innovaties op het gebied van high-speed recording, jitteranalyse en front-end IC-ontwikkeling voor optische opslag.

Tussen 2007 en 2011 vervulde hij technische functies bij PLDS (Philips & Lite-On Digital Solutions) en Thales Nederland, waar hij onder meer werkte aan ultrasone detectiesystemen, ledverlichting en communicatieapparatuur.

Van 2011 tot 2024 was Richard als R&D Project Manager werkzaam bij ABB, binnen de divisie EV Charging Infrastructure. Sindsdien is hij actief als Project Manager bij Prodrive Technologies in de Power Conversion Group.

Naast zijn technische carrière heeft Richard meer dan 35 jaar ervaring in de audio-industrie, waarvan ruim 20 jaar in het opnemen van live muziek. Zijn passie voor geluid en techniek leidde in 1995 tot de oprichting van het hobbyproject Audio Electronic Research (AER). In 2007 richtte hij ApolloPhonic – music recording op, waarmee hij zich toelegt op hoogwaardige akoestische opnames met oog voor detail, ruimtelijkheid en muzikale expressie.

Richard werkte als geluidstechnicus voor lokale omroepen zoals Omroep Eindhoven en de Concertzender, en was als audioredacteur verbonden aan het magazine Audio & Techniek. Hij is auteur van het boek Van Grammofoon tot Draaitafel – De techniek en theorie achter muziek op vinyl, uitgegeven door Elektor. Ook volgde hij in 2021 een online mixcursus bij Daniel Dettwiler.

Copyright © 2025 ApolloPhonic. All rights reserved.

Scroll to Top